Pressmeddelande: Cecilia Cisana ny styrelseledamot i Eurosif

Vi har glädjen att meddela att i samband med Eurosifs årsstämma och generalförsamling som hölls den 11 april, valdes en av Swesifs styrelsemedlemmar, Cecilia Cisana, in i Eurosifs styrelse. Ytterligare tre nya ledamöter klev in i en kraftigt förnyad styrelse vid samma tillfälle: Helena Charrier (FIR, Frankrike), Pablo Esteban (Spainsif) och Verena Menne (FNG, Tyskland).

”Jag är mycket glad över att välkomna Cecilia, Helena, Pablo och Verena till Eurosifs styrelse, och jag ser fram emot att arbeta nära dem och att stödja styrelsen under denna avgörande nästa fas för Eurosif,” kommenterade Aleksandra Palinska, Eurosifs verkställande direktör (på engelska). ”Vi kommer att fortsätta att utveckla organisationen för att säkerställa dess tillväxt och leverera på Eurosifs uppdrag att främja hållbar utveckling genom finansmarknaderna.”

Cisana säger att hon är både hedrad och glad över att ha blivit invald i Eurosifs styrelse. ”Med min breda förståelse för investerarnas ESG-behov och marknadens drivkrafter för hållbara investeringar i Europa ser jag fram emot att bidra till ett starkt medlemssamarbete inom Eurosif,” tillägger hon.

”Sedan Swesif blev medlem i Eurosif 2022 har vi välkomnat möjligheten att fördjupa vårt engagemang med likasinnade i Europa genom representation i Eurosifs styrelse,” kommenterar Jennie Ahren, Swesifs styrelseordförande. ”Vi firade nyligen 20 år som ett forum för hållbara investeringar och strävar efter att utöka samarbetet med diverse intressenter för att säkerställa att vi behåller en relevant position inom detta snabbt föränderliga område. Jag är övertygad om att Cecilia Cisana har både den expertis och det engagemang som krävs för att representera våra medlemmar i Bryssel.”

Eurosifs årsstämma tog också tillfället i akt att tacka alla avgående styrelseledamöter: Will Oulton, Andrea Gonzalez Gonzalez, Francesco Bicciato, James Alexander och Susanne Bolin-Gartner för deras engagemang och mångåriga tjänstgöring, under vilken föreningen har expanderat för att införliva nya europeiska marknader och gjort många strukturella och organisatoriska förbättringar.

För ytterligare information kontakta:

Kansliet: swesif@swesif.org
Jennie Ahrén, Styrelseordförande: jennie.ahren@tundrafonder.se

Om Swesif:

Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar, är ett intresseforum som syftar till att sprida, driva och höja kunskap om investeringar för en hållbar utveckling. Våra medlemmar är främst kapitalägare och kapitalförvaltare. Vi erbjuder även ett associerat medlemskap för aktörer som i sin verksamhet främjar Swesifs syfte. Swesif erbjuder medlemmar nätverk och mötesplatser som möjliggör samverkan i hållbarhetsfrågor, möjlighet att engagera sig i forumets forsknings- och utvecklingsprojekt, löpande informationsspridning och sammanställningar om investeringar för en hållbar utveckling.

Årsstämma 2024

0

Den 27 mars arrangerade Swesif sin årliga stämma över en frukost. Erik Feldt, Partner på Forever Sustainable, var ordförande för stämman och ledde oss genom timmen tillsammans med Swesifs styrelse.

Tusen tack till talarna och de medlemmar som medverkade, både på plats och digitalt.

Swesifs årsredovisning 2024

Seminarium: Finansiell tillsyn allt grönare – men stora hållbarhetsrisker kvarstår

Den 13 mars arrangerade vi ett seminarium tillsammans med WWF och Naturvårdsverket. Deltagarna fick avnjuta wraps samtidigt som de fick ta del av två presentationer.

Magnus Emfel inledde med en presentation av rapporten Sustainable Financial Regulations and Central Bank Activities (SUSREG). Därefter tog Flemming Hedén vid och berättade mer om Naturvårdsverkets arbete med sitt regeringsuppdrag Finansmarknaderna, klimatet och miljön.

Se WWFs presentation här

Tusen tack till talarna och alla medlemmar som var på plats!

 

Medlemsperspektiv: SFDR

Den 7 mars arrangerade vi ett seminarium om SFDR. Deltagarna fick avnjuta wraps samtidigt som de fick ta del av olika perspektiv kring ämnet. Under seminariet delade tre medlemsorganisationer med sig av sina arbeten och unika perspektiv gällande SFDR. Ett stort tack till Viktoria Voskressenskaia från Öhman Fonder, Nora Sandahl från Datia, och Emma Englén från Spiltan Fonder för deras presentationer. Dessutom vill vi rikta ett stort tack till Erik Feldt, Partner på Forever Sustainable, som modererade den efterföljande diskussionen.

 

Medlemslunch: Hur påverkar CSRD investerare?

0

Den 14 februari anordnade vi ett seminarium tillsammans med Forever Sustainable och Asker Healthcare Group. Det bjöds på vegetariska wraps och intressanta insikter. Under seminariet fördjupade Erik Feldt förståelsen för CSRD, följt av ett konkret exempel från Sanna Norman kring Askers arbete med det nya direktivet.

Ett stort tack till de enastående talarna för era insiktsfulla bidrag. Vi vill även rikta ett varmt tack till alla medlemmar som var på plats.

 

Post COP28 – Utfasning av fossila bränslen

0

COP28, FN:s 28:e klimatkonferens som hölls i Dubai under två intensiva decemberveckor, var kanske den mest kontroversiella konferensen sedan start. Den 13 december klubbades en deklaration om att världen ska röra sig bort från fossila bränslen redan under det kritiska innevarande årtiondet. Detta är onekligen ett historiskt framsteg, även om många frågetecken kring tillvägagångssätt och potentiella kryphål för oljeproducerande länder kvarstår.

För att diskutera intryck, slutsatser, och planer i sviterna av den viktiga klimatkonferensen, anordnade Swesif den 18 december ett seminarium i East Capitals lokaler i centrala Stockholm. Innan de informella samtalen bland medlemmar tog vid, bjöds de på inspiration från en expertpanel samt utfrågning av Sveriges chefsförhandlare under COP28, Mattias Frumerie, ledd av Magnus Oden, Nordenchef för PRI.

Under den inledande paneldebatten fick deltagarna ta del av olika perspektiv. Huizi Zeng, portföljförvaltare på Espiria (en del av East Capital Group) – för intryck från investeringssidan; Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB – speglade finans i bredare bemärkning och Thomas Hörnfeldt, VP Sustainability & Public Affairs på SSAB – representerade industrisektorn.

COP28 är över, nu börjar det riktiga jobbet

Beyer, den enda av panellisterna som deltog i COP28 på plats i Dubai, delade med sig av sina intryck och reflektioner från konferensen. Han talade särskilt positivt om det stora engagemanget från företagssektorn. Beyer berättade att en tydlig slutsats från den senaste ”stocktake” är att vi kommer att behöva investera mycket mer pengar i kampen mot klimatförändringarna, både för att begränsa dem (mitigation), och för att tackla deras konsekvenser (adaptation). Därför kommer engagemang från företag och finansmarknader att vara avgörande för att lyckas, menade han.
COP28:s viktigaste slutsats, att världen måste avlägsna sig från de fossila bränslena med accelererad hastighet, fungerade som en inramning för den fortsatta delen av paneldebatten. Moderatorn, Aline Reichenberg Gustafsson from Swesifs kansli, tillika chefredaktör på NordSIP, styrde samtalet i framåtblickande riktning genom att be panellisterna att berätta hur utfasningen av fossila bränslen i Sverige bör gå till mer konkret.

Zeng pekade ut tre primära sektorer som avgörande för Sveriges övergång från fossila bränslen. Transport, industri och energiproduktion som tillsammans står för 75% av landets utsläpp. Var och en av dessa har sina unika förutsättningar, utmaningar och behov av lösningar. På den positiva sidan är Sveriges utmaningar när det gäller fossilfri energiproduktion relativt sett mindre ur ett globals perspektiv, menade Zeng.

Hörnfeldt var inte lika övertygad om att landets behov av förnybar energi går att tillgodose lika lätt. För SSAB, som har ambitionen att bli världens första fossilfria stålföretag, är energiförsörjningen fortfarande en av de största utmaningarna, menade han. Byggnationen av HYBRIT:s pilotanläggning framskrider och konvertering av de befintliga masugnarna med kolanvändning till eldrivna ljusbågsugnar pågår, men det tar tid. SSAB räknar med att energiförbrukningen kommer att minska när produktionen ställer om från att använda fossila bränslen till el och vätgas. Dock kommer behovet av el totalt sett att öka väsentligt. ”Det är helt säkert att vi kommer att använda mer el i framtiden, men förhoppningsvis inte mer energi,” sade Hörnfeldt.

Vad behövs för att accelerera omställningen?

Det SSAB och andra industriella företag som anstränger sig för att ställa om sin produktion behöver från samhället är mer el, överföringskapacitet och effektivare tillståndsprocesser, menade Hörnfeldt. Tydligare regelverk är också ett sätt att driva fram förändringarna. Han uttalade sig exempelvis positivt om initiativ som EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid; som hjälper företag att jämna ut spelplanen och gör att en snabb omställning blir en konkurrensfördel. Enligt honom efterfrågar konsumenterna produkter utan koldioxidavtryck och med en bättre genomlysning av hela värdekedjan skulle många vara beredda att ta den extra kostnaden.

Fokus på möjligheter och lösningar borde löna sig på sikt, påpekade Hörnfeldt. Han kände sig stolt över hur SSAB har inspirerat andra företag i branscher där det är svårt att minska utsläppen genom att vara föregångare och skapa industrinätverk av fossilfria partners som tillsammans ritar färdplanen. Han menade att omställningen gynnas enormt av den typen branschöverskridande värdekedjor som uppstått i Norden bland annat.

Zeng berättade att hon och hennes kollegor väljer att fokusera på framtida lösningar. Enligt henne håller teknologi och innovation på att förändra kostnadsbilden för förnybar energi och om man riktar in sig på företag som ligger i framkant för omställningen och som har utvecklat en bärkraftig ekonomisk modell så finns bra förutsättningar att lyckas. Hon menade att årets performance-bakslag för hållbarhetsorienterade förvaltningsstrategier är tillfälligt och främst beror på att kapitalmarknaderna inte förmår att prissätta riskerna som finns på medellång sikt.

Något som både Zeng och Beyer tog med sig som budskap från COP28 var att det våras för övergångslösningar, som till exempel koldioxidavskiljning och lagring, (Carbon Capture and Storage, CCS), som verkar mogna för att ta ett riktigt språng framåt.

”Släck inte lamporna!”

Beyer var tydlig i sitt budskap att banker, till skillnad från exempelvis kapitalförvaltare, har ett mycket bredare samhällsansvar att se till ”att lamporna fortfarande är tända i morgon”. Han poängterade att trots alla framsteg är vårt samhälle fortfarande till stor del beroende av fossila bränslen. ”Du kan inte åka till sjukhuset idag utan att lämna koldioxidavtryck,” sade han. Enligt honom vore det fel att bara tänka på vad vi måste göra oss av med. Att det finns pålitliga alternativa lösningar för våra framtida behov är lika viktigt. Banker kan därför inte helt vända fossilindustrin ryggen eftersom de investerar massivt i förnybar energi, utan behöver stödja den i strävan att övergå till alternativa energikällor, menade han.

Att hjälpa företag på deras omställningsresa är ett uttalat mål för Beyer och hans kollegor på SEB. Han påpekade att kreditgivningsprocessen har blivit mycket mer långsiktig. Det är viktigt att förklara för bankens kunder att en aspekt av att låna ut pengar är konsekvenserna av att inte låna ut till dem i framtiden då de inte rör sig tillräckligt snabbt mot en fossilfri verksamhet. Reglerings- och tillsynsmyndigheter kan spela en nyckelroll, menade han. ”Vi känner redan till bankregleringen. Vad vi behöver mer tydlighet kring är hur alla kommande regelverk påverkar energisektorn på sikt, till exempel, eftersom vi lånar ut ett par miljarder om året till den,” sade han.

Konsten att bortse från bruset

Oden påbörjade utfrågningen av Frumerie med att upprepa en del av den kritik som riktats mot COP28:s värdland och ordförandeskap. ”Vi åker dit det bestämts att mötena ska vara,” kontrade Sveriges chefsförhandlare. ”Vi fokuserar på arbetet, resten är brus.” Han menade att det vore kontraproduktiv att slösa energi på att vidareutveckla processen för att välja värdländer. Hellre ville han lägga mer tid på att uppnå ett så bra resultat som möjligt under själva förhandlingarna.

Vad gäller resultat, gav Oden stort beröm till förhandlarna. Den blixtsnabba överenskommelsen om en ’Loss & damage fund’ var en bra start på konferensen. Var slutet lika bra, dock? För Frumerie, som hade sett olika versioner av sluttexten under förhandlingarnas gång, blev den slutliga texten som lades fram mycket tydligare, även om det fortfarande fanns mycket att önska. ’Transition away from fossil fuels’ var ett kraftfullt budskap, enligt honom.

Med cirka hundratusen deltagare och mängder av olika parallella arbetsströmmar blev COP28 den största klimatkonferensen någonsin. Många nya områden, som inte berörts under tidigare år, fanns med på agendan. Allt detta är förstås positivt, dock väcker det även frågor kring vem som ska hantera allt efterföljande arbetet på nationell nivå. Frumerie medgav att det finns stora kapacitetsbrister även i länder som Sverige. Situationen är ännu mer besvärlig i många utvecklingsländer, menade han. Han pekade på internationellt utbyte som blir allt viktigare i ett sådant läge. Frumerie framhöll också finansaktörers viktiga roll i att hjälpa till och bygga upp finansmarknader och institutioner i utvecklingsländerna som kan ta emot kapitalflödena nödvändiga för omställningen. ”Vi borde utnyttja utvecklingspotentialen som brådskan i klimatarbetet medför,” sa han.

Vem ska finansiera omställningen?

En annan fråga som berördes under diskussionen var vem som bör finansiera omställningen. Både Oden och Frumerie var överens om att offentliga medel inte kommer att räcka till och att det finns ett stort behov för investeringar i förnybar energiinfrastruktur och innovativa lösningar. Kapitalet finns, menade Oden, inte minst representerat av alla PRI:s medlemsorganisationer som tydligt har uttryckt sin vilja att bidra till omställningen.
Det finns dock starka krafter som verkar emot detta, påpekade Frumerie. Många utvecklingsländer blir oroliga att allt prat om investeringsflöden skulle kunna undergräva de åtaganden om bistånd som avlagts tidigare. Han berättade att det är en pedagogisk utmaning att förklara att det inte finns någon motsättning mellan offentliga och privata finansieringsströmmar. Det gäller att skapa trygghet och inpränta att det rör sig om två separata ben som båda behövs. Han medgav också att det finns visst motstånd från länder som inte vill att omställningen ska gå så fort då det inte ligger i deras intresse.

För att avsluta dialogen i en mer positiv anda, citerade Oden en analys från Ember som förutspår att 2023 kommer att bli det första året då tillgången till förnyelsebar energi överstiger hela världens ökade energiefterfrågan. Förhoppningsvis kan detta bli en positiv ’tipping point’, menade han. Frumerie höll med och menade att signalen från COP28 kunde bidra till att förmedla hur brådskande det är – och därmed få länder att ta sig an utmaningen att leverera på sina nationella mål till 2030.

Uppmaningen från Frumerie till alla Swesif medlemmar i publiken var att stötta omställningen genom att påvisa vilka stora möjligheter den medför. Finansiella aktörer har en central roll att lyfta fram lösningarna, menade han. ”Från bördefördelning till skördefördelning,” som han uttryckte det. Enligt Frumerie är det nu dags att visa hur satsningen på en mer hållbar framtid kan generera både jobb och tillväxt, såväl i Sverige som globalt.

Från Eurosif – januari, februari

0

Publicerat av Eurosif sedan senaste nyhetsbrev:

Newsletter January 2024

31 January 2024

In this newsletter you can expect:

Read the newsletter

Joint public statement on CSDDD vote

06 February 2024

The Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), the Principles for Responsible Investment (PRI), Eurosif – the European Sustainable Investment Forum, The Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR) and the Investors Alliance for Human Rights (IAHR) reiterate their support for the agreement reached between the Council and European Parliament on the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Read the article

Eurosif appoints two new Independent Directors

12 February 2024

Eurosif today announced the appointment of Rachel Owens and Nathalie Dogniez as Independent Directors

Independent Directors are appointed by the membership of Eurosif and serve on the Board for a term of three years. The appointments of Rachel Owens and Nathalie Dogniez brings the number of Independent Directors to three following the appointment of Matt Christensen in September 2023 and the Board composition to a total of eight members. The appointments further diversify the wealth of experience and geographical viewpoints present on Eurosif’s governing body.

Read the article

EU-plattformen publicerar kompendium över marknadspraxis

0

I slutet av januari publicerade EU:s plattform för hållbar finans ett kompendium över marknadspraxis gällande användningen av EU:s taxonomi och den europeiska standarden för gröna obligationer för att fastställa övergångsstrategier, strukturera finansiella transaktioner och rapportera om hållbarhetsinsatser. Enligt plattformens bedömning ”används EU:s hållbara finansramverk av olika marknadsaktörer som ett effektivt verktyg för att navigera övergången till nettomoll.”

Rapporten om ”ett kompendium över marknadspraxis” fokuserar på sju intressentgrupper (företag, kreditinstitut, investerare, försäkringsbolag, revisorer och konsulter, små och medelstora företag samt offentlig sektor).

Läs hela artikeln på engelska här

Oljeavvecklingsförespråkare ifrågasätter AP7

0

AP7 har stått emot alltmer högljudd kritik i lokala medier angående sina innehav relaterade till olja och gas, särskilt ett köp av Saudi Aramcos aktier värda 47,5 miljoner dollar. Den sociala medieplattformen We Don’t Have Time (WDHT) utfärdade en ”klimatvarning” till AP7 och uppmanade till en konsumentbojkott om fonden fortsatte med sina 3 miljarder dollar i fossila bränsleinnehav. Efter Johan Floréns, Chief ESG and Communication Officer, inledande diskussion om ämnet med NordSIP som publicerades den 18 januari, satte han sig ner med WDHT:s grundare Ingmar Rentzhog för en ytterligare timmes debatt, vars inspelning släpptes den 5 februari 2024 och sammanfattas av NordSIP.

Läs hela artikeln på engelska här

Svenska banker avviker från nettomål för nollutsläpp

0

Finansierade utsläpp och bristen på enhetlig övergångspolitik från de fem största bankerna på den svenska marknaden sätter dem i konflikt med sina egna angivna långsiktiga mål för nettomål för nollutsläpp. Detta är slutsatsen i en ny rapport publicerad den 24 januari 2024 av Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen.

Rapportens författare fokuserade på de finansierade utsläppen i kreditportföljerna hos SEB, Nordea, Danske Bank, Swedbank och Handelsbanken. Tills den europeiska unionens (EU) direktiv om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) gör rapportering av Scope 3 obligatoriskt år 2025, behöver banker endast rapportera Scope 1 och 2-utsläpp, vilka vanligtvis utgör en mycket liten del av det totala koldioxidavtrycket. Enligt Fair Finance utgjorde Scope 3-utsläpp 99,9% av Nordeas koldioxidavtryck år 2022. Metoden som används i rapporten använder därför uppskattningar och proxyer för att fylla denna dataklyfta.

Läs hela artikeln på engelska här

Medlemslunch: Hållbara investeringar inom fastighets- och samhällsbyggnadsområdet

Den 23 januari 2024 anordnade Swesif en medlemslunch tillsammans med Sustainable Finance Lab (SFL) där Kent Eriksson, professor samt Center Director berättade om sin forskning kring hållbara investeringar med inriktning på fastighets- och samhällsbyggnadsområdet.

Tack till alla som deltog, både digitalt men även på plats i KTH:s lokaler!

 

Klimatomställning: Perspektiv från Swesif medlemmar

Den 15 november 2023 anordnade Swesif den första utgåvan i en serie av workshops baserade på medlemsperspektiv. Denna gång presenterade fyra medlemsorganisationer sitt arbete och sina insikter kring temat Klimatomställning.

Dagens workshop inleddes av Edson Fonseca på Schroders, som berättade om kapitalförvaltarens nyligen lanserade klimatomställningsguide. Fonseca delade med sig av sina insikter och redogjorde för Schroders handlingsplan som siktar på att uppnå nettonollutsläpp senast 2050 och integrera klimathänsyn fullt ut i klimatomställningsarbetet.

Fonseca lyfte fram fem nyckelpunkter för finansiella aktörer med nettonollutsläppstrategi. Först och främst är det avgörande att enas om motivation och prioriteringar för att skapa en gemensam grund. Han poängterade också vikten av att upprätta en klar tidslinje och konkreta mål för att företagets insatser mot hållbarhet ska ge resultat. Utöver målsättning behövs det en tydlig implementeringsstrategi för hur man ska uppnå dem. Han betonade även behovet av att komma överens om mätningsmetoder och uppföljning över tid. Slutligen pekade han på integreringen av klimatplanen i investeringspolicyn som nödvändig för att hållbarhet ska genomsyra hela företagets verksamhet. En helhetssyn och en långsiktig plan är oumbärliga för att möta klimatutmaningarna.

Därefter delade han med sig av flera viktiga aspekter att ta hänsyn till under det faktiska genomförandet av handlingsplanen. På Schroders har man upprättat en utsläppsbana baserad på det vägda genomsnittliga koldioxidintensitet (MSCI ACWI). De utnyttjar sedan alla tillgängliga verktyg för att uppnå de högt satta målen. Det innebär att fatta beslut om vilka tillgångar de bör undvika eller avyttra, hur de kan påverka portföljbolagen mot minskad koldioxidutsläpp, och vilka investeringar som erbjuder klimatlösningar de borde satsa på. Fonseca presenterade även några av de metoder som Schroders använder för att mäta och följa upp klimatomställningsarbetet.

Robert Widén från ResponsAbility inledde sin presentation med att fråga deltagarna om varje nation bör bära samma ansvar för klimatkrisen, där majoriteten svarade nej. Han betonade tre viktiga punkter för klimatomställning och ansvarsfördelning mellan länder. För det första, bör vi ta reda på fakta om det historiska bidraget till globala växthusgasutsläpp och undersöka vilka länder som har bidragit mest, menade Widén. Den andra punkten handlade om att förstå skillnaden mellan produktionsbaserade och konsumtionsbaserade utsläpp per capita. Slutligen underströk han vikten av att förstå sambandet mellan klimatförändringar och fattigdom och att inte prioritera det ena över det andra, där ekonomisk stabilitet är avgörande för ökad uthållighet.

Slutligen presenterade Widén en fallstudie om Holcim, en av världens ledande cementproducenter. Holcim, som står idag för 7% av världens CO2-utsläpp, har imponerande nog minskat sina utsläpp per ton cement med 30% sedan 1990 och introducerat klimatneutral betong 2020. Deras ambitiösa klimatmål siktar på nettonollutsläpp till 2050, inklusive specifika minskningar och utsläpp från inköpta varor och tjänster före 2030. Widén menade på att Holcim bidrar aktivt till en grönare framtid och förtjänar därmed sin ’medelgröna’ betyg. Han avslutade med att betona att en grön och rättvis omställning är möjlig. Det innebär att inte lämna någon efter, att främja inkludering och social rättvisa samtidigt som man strävar efter miljömässig hållbarhet.

Därefter tog David Seekell från Humle vid och presenterade sitt företags engagemang inom klimatomställning med fokus på vattenhantering. Humles strategi innebär att de förvaltar en koncentrerad aktieportfölj och kan därmed välja att investera enbart i bolag som inte tjänar pengar på framtida generationers bekostnad. Grundinställningen är att det finns ett tydligt samband mellan lönsamhet, konkurrensmässig positionering och hållbarhet. De bolag Humle investerar i bör ha som mål att erbjuda varor eller tjänster som är förenliga med ett välmående, rättvist, hälsosamt och säkert samhälle.

Seekell beklagade att vattenanvändning är en fråga som företag ofta nedprioriterar. Han tog upp det konkreta fallet med ett svenskt fastighetsbolag, NP3 Fastigheter AB, där ledningen anser att deras marknader inte är i områden med hög vattenstress. Han visade på statistik som indikerar att vattenbrist och kapacitetsbrister i kommunal vattenförsörjning utgör en utmaning för tillväxt och påverkar fastighetsbolaget väsentligt. Seekell berättade om Humles sätt att bedriva påverkansarbete mot företaget i vattenfrågan. Utgångspunkten är en strukturerad påverkansplan med definierade mål och utvärderingskriterier, inklusive en eskaleringsplan. I detta fall presenterade Humle bevis för varför NP3 bör ha en vattenpolicy och föreslog lämpliga förändringar i hållbarhetspolicyn samt implementeringsåtgärder. Detta resulterade i att styrelsen godkände ändringarna i hållbarhetspolicyn, och implementeringen pågår just nu.

För att knyta ihop säcken berättade Charlotte Mansson från BlackRock om klimatomställningen ur både tekniskt och regulatoriskt perspektiv. Megakrafter, som skapar omvälvande förändringar i ekonomin, påverkar lönsamheten inom olika sektorer och ekonomier, och därigenom driver avkastningen både nu och i framtiden. Övergången till låga koldioxidutsläpp är en sådan megakraft, menade Mansson. Andra krafter, utöver klimatomställningen är åldrande befolkningar, geopolitisk fragmentering, digitala störningar och finanssektorns framtid.

BlackRock Investment Institutes övergångsscenario (BIITS), som bygger på input och egenutvecklade modeller, erbjuder ett möjligt utfall för övergången till låga koldioxidutsläpp. Mansson pekade ut elektrifiering och utfasning av fossila bränslen som centrala drivkrafter för övergången, där koldioxidsnåla källor förväntas stå för över hälften av den globala energiefterfrågan 2050. Hon betonade också att det finns viktiga skillnader mellan utvecklings- och utvecklade länder, liksom mellan sektorer som kan ta sig an övergången olika fort. Möjliga ’tipping points’, enligt henne, är att kostnaderna för nya teknologiers sjunker under de etablerade och att hindren minskar. Denna utveckling kan vara nyckeln för att påskynda övergången.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som presenterade och deltog under workshopen!

Nya riktlinjer för koldioxidkrediter

0

Efter ett invecklat år som präglats av kontroverser fortsätter de internationella insatserna för att återställa trovärdigheten för de frivilliga koldioxidmarknaderna (VCM) i och med att Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI) publicerar en uppdaterad vägledning för företagens anspråk på koldioxidkrediter. VCMI är en ideell organisation som bildades inför COP26 och som syftar till att ge företag riktlinjer för godtagbar användning av koldioxidkrediter som en del av trovärdiga, vetenskapligt inriktade netto-noll-vägar.

Läs hela artikeln på engelska här

Norges påverkan

0

Ett land behöver inte vara stort för att ha en betydande positiv inverkan globalt, vilket en nyligen publicerad undersökning från Norges National Advisory Board for Impact Investing (NorNAB) visar. Publikationen, The State of Impact Investing in Norway, ger en första detaljerad ögonblicksbild av landskapet och uppskattar omfattningen av och egenskaperna hos landets ekosystem för samhällspåverkan.

Läs hela artikeln på engelska här

Swesifs årsresumé 2023

0

Det börjar bli dags att knyta ihop säcken för året, men innan vi välkomnar det nya vill vi passa på att summera Swesifs aktivitet under det gångna året. Det har varit ett händelserikt år för Swesif. Ett stort förändringsarbete påbörjades i slutet av 2022 och har fortsatt under hela årets gång. Styrelsen har sett över Swesifs verksamhet och gjort interna förändringar för att effektivisera sitt arbete och undersöka hur vi adderar värde för våra medlemmar på bästa sätt. Vi har anordnat åtta fysiska seminarier och medlemsträffar, fyra webbinarier samt firat Swesifs 20 år i branschen tillsammans med er.

För den uppmärksamma, har vi lanserat ett nytt eventformat som heter Medlemsperspektiv. Under dessa event presenterar ni, Swesifs medlemmar, sitt arbete inom specifika teman. Om din organisation är intresserad av att delta eller vill önska ett specifikt tema är ni mer än välkomna att kontakta oss.

Ytterligare en nyhet är vårt samarbete med Sustainable Finance Lab (SFL) som innebär en närmare koppling mellan Swesif och forskningen. Detta är något som har efterfrågats av medlemmar och är därför något som vi är extra stolta över att kunna erbjuda. Under oktober tidigare i år fick vi besök av Len Lerpold som berättade om sin forskning om integrering av mänskliga rättigheter inom hållbar finansiering. Under 2024 kommer vi få lyssna till fler intressanta och relevanta forskare från SFL. Det finns även möjlighet för Swesifs medlemmar att engagera sig med forskare inom nätverket för mer riktade projekt.

Utöver seminarier och event, har våra andra arbetsgrupper arbetat flitigt med sina respektive projekt. Det har resulterat i flertalet förändringar och förbättringar för Swesif. Arbetsgruppen för Hållbarhetsprofilen (HP) lanserade en uppdatering av HP i februari. Syftet med lanseringen var att göra HP mer användarvänlig och anpassad efter det nya SFDR-regelverket. Nylanseringen firades tillsammans med er på Downtown Camper. Därefter utförde arbetsgruppen en utvärdering och påbörjade arbetet med att effektivisera HP ytterligare. I slutet av året publicerades nyheten att HP nu erbjuder fondbolag att uppdatera och administrera fler fonder samtidigt med hjälp av Excel-mall. Under 2024 kommer arbetsgruppen se över HP:s nuvarande Business Plan och fortsätta att utveckla produkten vidare.

Arbetsgruppen för Eurosif har haft målsättningen att etablera Swesif som en aktiv och engagerad fullvärdig medlem i det Europeiska nätverket. Vi har utökat arbetsgruppen och säkerställt representation i samtliga projekt, initiativ och rådgivande forum inom Eurosif. Under året har ett projekt Climate Reporting & Indicators avslutats och avrapporterats och ett nytt initiativ; JEDI (Justice, Equity, Divesity & Inclusion) har inletts. Studiegruppen avseende marknadstrender inom hållbara och ansvarsfulla investeringar (SSG) som påbörjades under 2022 är i sin slutfas. Med syfte att informera medlemmarna om pågående aktiviteter och svara på eventuella frågor har gruppen anordnat webbinarier vid två tillfällen. De kvartalsvisa mötena mellan representanter för Eurosifs medlemmar (dvs. andra europeiska SIF:ar) har varit ett effektivt forum för utbyte av idéer och best practice samt för samordning av verksamheterna. Exempel på gemensamma aktiviteter har varit ett seminarium om biologisk mångfald samt utbyte kring Hållbarhetsprofilen.

Det är med andra ord ett händelserikt år vi lämnar bakom oss. Samtidigt ser vi fram emot fler spännande samtal, events och projekt under 2024. Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som varit involverade i Swesif på något sätt under årets gång.

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!